Na het fantastische optreden van Het Sebastian Duo is het op 26 april Jan Bartlema, die ‘t Speeltuygh concert voor zijn rekening neemt.

Jan Bartlema werd geboren in Zwolle. Hij groeide op in een muzikaal inspirerend gezin waar zowel naar klassieke als wereldmuziek werd geluisterd. Na aanvankelijk fluitlessen te hebben gevolgd koos hij definitief voor de gitaar. Jan studeerde aan de conservatoria in Zwolle en Enschede bij resp. Pieter van der Staak en Jorge Oraison. Tijdens zijn opleiding volgde hij ook diverse masterclasses bij o.a. John Mills. Na zijn opleiding kreeg hij lessen van Milan Zelenka in Praag met wie hij als gitaarduo ook optrad en radio -opnames maakte. Daarnaast heeft hij als solist concerten verzorgd in verschillende Europese landen, Canada, USA, Rusland en China. Jan trad veelvuldig op met orkesten (bijv. Rodrigo – concierto de Aranjuez , Castelnuovo Tedesco – concerto in D en de premiere van het gitaarconcert van Kruisbrink) gitaar en koor, gitaar en orgel, gitaar en cello, gitaar en piano/clavecimbel en als lid van het Juerga ensemble (sopraan, fluit en 2 gitaren) In zijn repertoirekeuze heeft Jan een voorkeur voor originaliteit en zijn zoektocht naar nieuwe muziek heeft ertoe geleid dat er veel gitaarcomposities aan hem zijn opgedragen (o.a.Van der Staak, Kruisbrink, de Marez Oyens en Ourkouzounov) Er zijn inmiddels 3 solo cd’s uitgebracht met werken van Van der Staak en Kruisbrink die lovende recensies kregen in verschillende gitaarvakbladen. 2 CD’s ook met kamermuziek door het Juerga-ensemble en met het “Encuentro” gitaarkwartet. Zijn cd “Oracion” werd in “the Classical Guitar magazine” omschreven als “a must-have for all serious listeners of classical guitar music”. Zijn spel is expressief en krachtig met een voorkeur voor klankleur nuances. Composities van Jan zijn verschenen bij uitgeverijen in Nederland, Duitsland en Canada. Dit zijn merendeels didactische stukken voor sologitaar, duetten en ensemble maar ook composities op concertniveau. Verder nog composities voor o.a: gitaar met diverse combinaties, koor, theatraal slagwerk en voor flex band (diverse blazers, gitaar, bas, toetsen en percussie) Jan volgde koordirectielessen via de Kurt Thomascursus in Utrecht. Momenteel is hij als docent verbonden aan de opleiding onderwijsassistent-muziek aan ROC Friese Poort te Drachten.

Jan demonstreert deze avond een aantal prachtige gitaren van meesterbouwer Sergio Valverde Castillo, in 2017 winnaar van de eerste prijs in de prestigieuze internationale Antonio Marín Monteiro gitaarbouwcompetitie in Granada.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *