Weblog

Gesnapt!

We dachten deze week een mooie en inhoudelijke post te kunnen doen op facebook over deze bijzondere gitaar, maar helaas kwam er iemand langs om hem te kopen..

Op de foto zie je de dader.. Inmiddels schuldig bevonden aan het kopen van een Ibanez Artist AM-205 uit 1982.

Géén detailfoto’s van de gitaar dus, maar wel een foto van een heterdaad tevreden klant!


Mooie snaren, fijne snaren

Terug van lang weggeweest: Knobloch snaren!
Dit zijn klassieke snaren van bijzonder hoge kwaliteit verkrijgbaar in verschillende spanningen en materialen.
We hebben momenteel de gehele lijn CX Carbon Actives voorradig, in maar liefst zes
verschillende spanningen. Deze snaren klinken helder, gaan lang mee en zijn heel zuiver qua intonatie.
Daarnaast hebben we ook nog de volgende snarensets binnengekregen:
-Erithacus/bio nylon, low tension (een warm klinkende set met een bijzonder lage spanning)
-Leo Brouwer 400LB medium high tension (een krachtige heldere nylon set)
en als laatste, speciaal voor de flamenco spelers: Luna Flamenca in medium tension met AZ
nylon, voor een donkere en complexe klank.


Berichten van facebook

Kijk ook eens op www.facebook.com/Speeltuygh en geef een like!


Martinez 118 S

Nieuw gearriveerd in ’t SPEELTUYG. Deze Martinez 118S.

Kom hem bewonderen en bespelen in de winkel!

We vertellen je er graag alles over.

Martinez

Enige tips om je gitaar in goede conditie te houden

  Allereerst: Was je handen voordat je gitaar gaat spelen. Je wilt niet weten wat wij aan ranzige boter, pindakaas, vleesresten en andere, niet nader te benoemen substanties, hebben te verwijderen voordat wij aan een reparatieklus kunnen beginnen. Je gitaar blijft dan veel schoner, bovendien gaan je snaren minimaal 2x zo lang mee! Het is natuurlijk onmogelijk om een gitaar langere tijd helemaal schoon te houden. Als je met een schone stofdoek 1 keer tweewekelijks je gitaar even opwrijft blijft hij er mooi uitzien. Mocht je dat een of meerdere keren zijn vergeten dan biedt een speciale polish (uiteraard bij ons verkrijgbaar:-)) uitkomst.

  Gitaren worden gemaakt van verschillende soorten hout. Een prachtig materiaal met uitstekende akoestische eigenschappen. Helaas is het hygroscopisch, het neemt vocht op uit de omgeving en staat dat ook weer af. Onder invloed van het opnemen dan wel het afstaan van dat vocht zal het hout (vooral dwars op de nerfrichting) respectievelijk uitzetten of krimpen.
Dit heeft met name voor gitaren nogal wat gevolgen.

  De gitaar is eigenlijk een platte doos die omwille van de structurele integriteit moet worden ondersteund door balkjes, waarvan de meeste dwars op de nerfrichting worden gelijmd.
Daar hout zoals gezegd dwars op de nerfrichting meer vervormt treden er bij een veranderende luchtvochtigheid spanningen op. Dit kan bijvoorbeeld bij droogte scheuren opleveren. Je moet dus oppassen bij vriezend weer, dan is de lucht altijd erg droog en door (centrale) verwarming wordt dat effect nog eens extra versterkt.
Dit betekent niet dat je omwille van veiligheid je instrument dan maar in een erg vochtige omgeving moet zetten. De lijm waarmee gitaren worden gebouwd is namelijk eveneens hygroscopisch, d.w.z. dat ook de lijm vocht opzuigt. Dit heeft dan weer gevolgen voor de sterkte van de lijmverbindingen. Met name de kam wil dan nog wel eens loskomen. Een dure reparatie is ook dan noodzakelijk. Gitaarbouwers (in ieder geval die waarvan wij producten afnemen) zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid bij de bouw zich tussen bepaalde grenzen (tussen de 45 en 55 % relatief) bevindt. Het is het beste je gitaar een omgeving te bieden die qua vochtigheid niet teveel afwijkt van die waarin het instrument gebouwd is. Tussen de 50 en 70% relatief is OK.

Men kan zelf zien of een gitaar te vochtig of te droog staat door te letten op de volgende verschijnselen:

Bij een te droge omgeving
– de nerven (in de herfst gegroeide donkere lijnen in het hout) lijken boven het oppervlak van het bovenblad uit te steken (het zachtere, lichtere lentehout vervormt meer en zakt dus meer in).
– bij westerngitaren kan de afstand tussen de snaren en de toets kleiner worden omdat het bovenblad iets van de bij deze gitaren gebruikelijke bolling verliest.

– de uiteinden van de frets kunnen gaan uitsteken omdat het hout van de toets krimpt.

  Bij een te vochtige omgeving
– de nerven van het bovenblad lijken te zijn weggezakt tussen het lentehout.
– bij westerngitaren kan de afstand tussen de snaren en de toets groter worden omdat de

  bij deze gitaren gebruikelijke bolling van het bovenblad groter wordt.

  Om het omgevingsklimaat van je gitaar optimaal te kunnen bepalen raden wij je aan een hygrometer aan te schaffen en die te plaatsen op de plek waar je je gitaar normaliter hebt.  Ouderwetse horlogewinkels hebben ze nog wel in hun assortiment. Ook kun je ze soms vinden bij de beter gesorteerde ijzerwarenwinkel.

  Dan nog even dit: Als je je auto parkeert: Haal je gitaar eruit!
Gitaren worden namelijk gekookt in een in de brandende zon staande auto, ook al zitten ze in een hoes! Bovendien: Wordt je auto gejat, dan heb je altijd je gitaar nog……..